Biyolojik saatimiz, çok mu önemli!

Biyolojik saatimiz, çok mu önemli!

Biyolojik saatimiz hormon salgısı, metabolizma, uyku ve beyin aktivitesi ve davranış gibi fonksiyonlarımızı düzenlenmesi kadar,  dış ortamla uyumumuzu  sağlar.

Dış ortamla biyolojik iç saatimiz arasında ortaya çıkan kronik uyumsuzluklar sonucu, obezite ve  diyabet gibi metabolik hastalıklar, Alzheimer ve diğer sinir sistemi hastalıkları,  hatta kanser türü maliğn hastalıklara eğilim artmaktadır.

biological psychology ile ilgili görsel sonucu

2017 yılının Nobel sahipleri Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young biyolojik ritmi kontrol eden geni izole etmeyi başarmanın yanı sıra bu genin kodladığı proteinle ilgili çok önemli bir özelliği ortaya koydular:

“Period” isimli gen tarafından kodlanan PER proteini, içsel biyolojik saatle senkronize olacak biçimde 24 saat boyunca farklı miktarlarda salınım özelliği göstermekteydi ve hücrelerde geceleri birikip gün içinde yıkılmaktaydı. Sistemin düzgün çalışması için bu moleküler düzeneğe ait başka genler ve proteinler de işin içindeydi.

Biyolojik saat ile ilgili moleküler düzeneğin anlaşılmasına 2015 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi Aziz Sancar da büyük katkılar sağlamıştır.

 

HisarLab bsuyanik


Warning: Division by zero in /home/u5814290/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1382