Sağlıklı güzel bir tatil için…

Sağlıklı güzel bir tatil için…

Sağlıklı bir tatil istiyorsanız sağlıklı beslenmeden ödün vermeyin!
• Ağır, yağlı, kalorisi yüksek besinler yerine, sebze ve meyveleri tercih edin. Böylece sindirim sistemi hastalıkları, hatta kalp ve damar hastalıklarından korunabilirsiniz.
• Ağır ve çok çeşitli yiyecekleri bir arada tüketmeyin.
• Yiyecek ve içecek tercih ederken önceliklerinizden biri de hijyen olsun. Hijyen kurallarına dikkat etmezseniz, mide ve bağırsak ile ilgili hastalığınız olmasa bile, karın ağrısı, gaz, bulantı, kusma, ishal gibi sağlık problemleri yaşayabilirsiniz.
• Birkaç saat sıcakta veya oda sıcaklığında beklemiş yiyeceklerde, bakteriler ürediğinden yaz ishallerine, besin zehirlenmesine neden olabilir. Bunları tüketmemeye özen gösterin.
• Çeşitli bağırsak hastalarından korunmak istiyorsanız, rastgele, kaynağı bilinmeyen ve açıkta satılan yiyecekler yerine; sağlık kontrollü yemekler ve aşçıların bulunduğu restoran ve otellerde yemek yemeyi tercih edin.
• Ağzı kapaklı içecekler tercih edin ve çok soğuk olarak içmeyin. Soğuk içecekseniz bile, en azından yudum yudum yavaşça için.
• İçeceklerin yapımında kullanılan suların, hatta buzların temizliğinden emin olun.
• Özellikle dondurma gibi süt ve süt ürünlerini, taze olarak güvenilir yerlerden alın.
• Ambalajlı olarak satılan gıdaların, son kullanma tarihlerine ve saklama koşullarına çok dikkat edin.
• Çiğ olarak yediğiniz sebze ve meyveleri, iyice yıkayın.
• El hijyenine dikkat edin. Ellerinizi yemek öncesi ve sonrası güzel bir şekilde yıkayın.
• Ağız ve diş sağlığınıza özen gösterin.

Formda ve zinde kalmak için düzenli ve kaliteli uykunun şart olduğunu unutmayın!
İhtiyaçtan az veya çok uyuyanlar, başta kalp damar hastalığı olmak üzere, birçok sağlık problemine eğilimli olurlar. Uyku fazlalığı da, şişmanlık, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı, solunum hastalıkları, kas zayıflığı, vücut direncinin azalması, depresyon gibi psikolojik bozukluklara yol açabilir. Tatilde beslenmeye dikkat etmek kadar; uykuyu da gözardı etmemek, kilo artışı açısından önemlidir. Yapılan araştırmalar, az ve kalitesiz uykunun, obezite gelişiminde bir risk faktörü olduğunu göstermektedir. Temelinde, glukoz toleransı ve insülin duyarlılığının azalması, kortizol ve ghrelin (iştah artırıcı) hormonunda artma, iştah azaltan leptin hormonunda azalma gibi metabolik ve hormonal değişikliklerle birlikte ortaya çıkan, açlık ve iştah artışı vardır. Ayrıca, kötü bir uykunun, obeziteyi provoke eden genlerin aktivasyonu için uygun ortamı sağladığına dair kanıtlar da vardır.

Güneşle dost olun. Ancak abartmayın!
Güneşin yararları yanında, ultraviyole ışınlarının deri üzerindeki lekelerden, deri yaşlanması, hatta kanserlerine varıncaya kadar, zararlarını da unutmamak gerekir. Çok sıcak havalarda, güneş ışınlarının dik olarak geldiği, öğle saatlerinde, özellikle kalp damar, beyin, ciltle ilgili rahatsızlıklar sık görülür. Güneşlenmeye çıkmadan yarım saat kadar önce, koruyucu krem kullanılmalı, güneş gözlüğü, diğer koruyucu kıyafetler giyilmelidir. Aşırı terleme, vücuttan tuz ve su kaybına; bunun beraberinde de halsizlik, aşırı yorgunluk, tansiyon düşmesi, ciltte pişiklere ve mantarlara yol açar. Aşırı terleme yanında, zonklama tarzı ve derin baş ağrısı, baş dönmesi, boğazda aşırı kuruma, yutkunma zorluğu, bulantı, başta bacaklarda olmak üzere bütün vücutta halsizlik, gözlerde bulanıklık ile kendini gösteren sıcak çarpması ortaya çıkar. Bu yüzden, her zamankinden daha dikkatli giyinerek; kıyafetlerin terleme yapmayacak veya teri emecek, pamuklu ve açık renkli, rahat olmasına özen gösterilmeli, sentetik (naylon) oranı yüksek gömlek, pantolon, çorap, iç çamaşırından kaçınılmalıdır. Aşırı terleme ve sıcak çarpması belirtileri olduğu zaman, gölgelik bir yerde serinlemeli, dinlenmelidir.

Çok uzun süren ağır egzersiz ve spordan kaçının!
Tatilde iken, ağır spor, aktivite ve egzersizden kaçınmak, kapalı ortamları ve sabah saatlerini tercih etmek, kalp sağlığımız için önemlidir. Farklı ortam ve aktivitelerde, özellikle ayak ve bacak kaslarında kasılma, kramp tarzı ağrılar da, tatilde görülen rahatsızlıklardır. Hatta sıcağa ve uzun süre ayakta kalma/yürümeye bağlı olarak şişmeler, çatlaklar, yaralanmalar da olabilir. Bu nedenle, ayağa uygun, rahat, tabanı sert olmayan ve kaliteli ayakkabılar, terlikler tercih edilmeli, merserize (pamuklu) çoraplar giyilmelidir. İstirahat zamanlarında, uygun bir şekilde ayaklarınızı uzatarak ya da hafifçe yükseğe kaldırarak dinlendirebilir, bacaklarınıza ve ayaklarınıza masaj yapabilirsiniz. Bazı kremler, hatta en basitinden vazelinle ayaklarınızı ovarak yumuşatabilirsiniz. Banyo sırasında, lif ve sabunla boyun, kol, bacak ve vücudunuzu ovarak kaslarınızı gevşetebilir; ağrı ve spazmlarınız fazla ise, adale gevşetici ve ağrı kesici ilaçlardan sabah ve akşam alabiliriz.

Ciddi solunum yolu hastalıklarından korunmak için klimalara dikkat edin!
Tatilde, boğazda yanma, öksürük, balgam, ateş, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, halsizlik, bazen nefeste daralma gibi belirtilerle seyreden solunum yolu rahatsızlıkları da çok görülür. Gerek seyahat sırasında, gerekse konakladığınız yerlerde havalandırmaya, klimalara dikkat etmek, başınıza soğuk havanın gelmemesi için, havalandırma panelinin yönünü çevirmek, gerekirse kapatmak gerekir. Klimaların derecesi iyi ayarlanmalı, klimalar açık şekilde uyumamaya özen gösterilmelidir. Bakımları ve temizliği yapılmayan klimalar, Legionella denilen bakterilerle ciddi akciğer enfeksiyonlarına (Lejyoner Hastalığı) sebep olabilirler.
Girdiğiniz havuzun temiz olduğundan emin olun!
Yaz aylarında, temiz olmayan havuz ve denizden de, bir çok enfeksiyon bulaşır. Mide bağırsak, idrar yolu, solunum, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları ve hastalıkları da dikkate alınmalıdır. Temizliğinden emin olmadığınız havuz ve denizden kaçının. Havuz suyunun düzenli temizlenmesi, klorlanması ve bakteriyolojik analizlerinin yapıldığından emin olun. Havuza girmeden önce duş alın; mümkünse ayaklarınızı dezenfekte sudan geçirin, göz için maske, kulak için tıkaç kullanın. Mide bulantısı, ateş, titreme, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, gözlerde yanma, kaşıntı, çapaklanma, kulaklarda dolgunluk hissi, ağrı, sesleri işitmede farklılık, burun akıntısı, boğazda yanma, öksürük havuz ve deniz sonrası olabilecek bazı hastalıkların habercisi olduğundan, ağırlaşmadan mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun. Daha da önemlisi, boğulmalara karşı kendinizi ve yakınlarınızı koruyun; uygun olmayan şartlarda ve yerlerde denize girmeyin.

HisarLab bsuyanik


Warning: Division by zero in /home/u5814290/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1382