Sağlığımızı koruyalım, ama nasıl?
Her yıl 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası’nda sağlıklı olmak ve sağlığımızı risk faktörlerinden korumak için önemli konulara dikkat çekilir.
Sağlıklı bir hayat için, öncelikle hastalıklardan korunmak gerekir. Bu nedenle herkes sağlıklı bir çevre ve toplum için halk sağlığı çalışmalarına destek olmalıdır.
Kişinin hayatında, öğrenmenin yoğun olduğu, becerilerin kazanıldığı, alışkanlıkların ortaya çıktığı , aynı zamanda büyüme ve gelişme süreçlerinin yaşandığı okul çağı döneminin, sağlık açısından çok önemli bir yeri vardır. Bu dönemdeki koruyucu sağlık önlemleri, kişinin ileri yaşlardaki sağlık durumuna çok büyük yararlar sağlamaktadır.
Okul döneminde hijyen ve beslenme ile ilgili hastalıklar kadar, görme ve işitme bozuklukları, diş ve kemik gelişimi, kalp ve akciğer sağlığı, bakteriyel ve viral enfeksiyon hastalıkları, ruh sağlığı dikkat edilmesi gereken konulardır.
Çevre sağlığı şartlarını düzeltmek, kişilerin sağlıkla ilgili bilgilerini artırmak, bulaşıcı hastalıkları önlemek, hastalıkların erken tanısı ve koruyucu tedavisini sağlamak, kronik hastalıklarda nüksleri engellemek, rehabilitasyonu sağlamak, beden ve ruh sağlığını devam ettirmek, böylece sağlıklı uzun bir yaşam sağlamak, ancak halk sağlığı çalışmalarıyla mümkün olmaktadır.
Sağlığımız için riskler;
- Her türlü travma ve kazalar
- Sık veya uzun süreli stresler
- Yanlış ve rasgele ilaç kullanımları
- Dengesiz, aşırı veya yetersiz beslenme
- Kirli ve enfekte su ve bozulmuş besinleri kullanma
- Sigara, madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlıklar
- Gıda ve diğer ürünlerdeki toksik, kanserojen maddeler
- Aşırı sıcak ve soğuk, hijyeni bozuk ortamlar
- Enfektif ve tehlikeli kimyasal atıklar
- Radyoaktivite(radyasyon) ve elektromanyetik dalgalar
Bir Cevap Yazın