Sağlığımız için hedefler!

Sağlığımız için hedefler!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2025 yılına kadar ulaşılması hedeflenen 9 küresel hedef belirledi. 

Kalp-Damar: Kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları yüzde 25 azaltılmalı.  Kanser ve kronik solunum yolu hastalıklarına neden olan unsurlar belirlenmeli.

 Obezite: Diyabet ve obezitedeki artış durdurulmalı. Özellikle kontrol edilemeyen obezite için daha önemli projelere yer verilmeli.

Sigara: 15 yaş üzeri bireylerde tütün kullanımı yüzde 30’a düşürülmeli. Tütün kullanımı ile mücadele alanında sigara paketleri ile açık ve kapalı alanlara ilişkin yeni düzenlemeler yapılmalı.

 Fiziksel Aktivite: Yetersiz fiziksel aktivite sıklığında yüzde 10’luk azalmaya gidilmeli. Çocuklar için oyun parkları ve yetişkinler için ücretsiz spor alanları çoğaltılmalı. Ülkelerin nüfus yapısına göre projeler geliştirilmeli.

Alkol: Alkolün zararlı kullanımında yüzde 10 azalma olmalı.

Tuz: Nüfusun ortalama tuz/sodyum alımında yüzde 30’luk azalma sağlanmalı. Bu amaç için belirlenen günlük 5 gram tuz oranı ülkelerde ilan edilmeli. Projeler günlük 5 gram tuz üzerinden gerçekleştirilmeli.

Kan Basıncı: Artmış kan basıncı görülme sıklığında yüzde 25 azalma gösterilmeli. Kan basıncını artıran ve düşüren nedenler araştırılmalı. Ülkelere göre küresel programlar hazırlanmalı.

Kalp Krizi ve Felç: Kalp krizi ve felçlerden korunmak için ilaç kullanımı uygun görülen hastaların en az yüzde 50’sinin ilaç tedavisi ve danışmanlık (kontrol dahil) hizmeti alabilmesi sağlanmalı. Hastalara refakat edilmeli. Yanlış ilaç kullanımı önlenmeli.

İlaca Erişim: Bulaşıcı olmayan ana hastalıkların tedavisi için gerekli temel teknolojiler ve elzem ilaçlara erişim kamuda ve özel kurumlarda yüzde 80’e yükseltilmeli.

HisarLab bsuyanik


Warning: Division by zero in /home/u5814290/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1382