OTİZM

Otistik bir insanı, sağlıklı bir insandan bir farkı yoktur, ancak sosyal, duygusal ve iletişim, öğrenme, problem çözme gibi beceri konularında sorunları vardır.

Erken çocukluk döneminde başlar, genellikle yaşam boyunca devam eder. Günlük yaşamlarında çok fazla yardıma ihtiyaç duyanlar olduğu gibi, bazı otistiklerin ise daha az yardıma ihtiyaçları vardır. Hem zeka seviyesi, hem de dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, duygusal bozukluklar ve epilepsi gibi diğer hastalıkların bulunması otizmin ağırlık derecesini belirler.

Otizm nedeni ile ilgili çevresel, biyolojik faktörler de sorumlu tutulmakla birlikte, genetiğin çok daha önemli yeri vardır. Otistik kardeşi olan bir çocukta risk çok artmaktadır. Tek bir gen değil, birden çok gen bozuklukları ve etkileşimi olduğu, ayrıca davranış ve iletişimdeki farklılardan dolayı çevresel etkenlerin de, otizmde etkili olduğu düşünülmektedir.

Merkezi sinir sisteminde, özellikle beyin aktivitelerinde farklılık olduğu, beyin hücreleri arasında iletişimi sağlayan biyokimyasal olaylarda bozukluklar araştırılmaktadır.

Çocuğumuzun otistik olabileceğinden şüpheleniyor ya da öğrenmesi, konuşması ve hareketlerinde bir sorundan düşünüyorsanız, muhakkak bir sağlık kuruluşu ile temasa geçip, endişelerimizi paylaşmamız gerekir.

Çocuk nöroloğu ve psikoloğunun koordinatörlüğünde detaylı bir değerlendirme yapılacak ve bir yol haritası çıkarılacaktır.

HisarLab bsuyanik


Warning: Division by zero in /home/u5814290/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1382